Selecteer een pagina

De geschiedenis van Old Ed 

door Wernard Bruining

Old Ed kwam in 1979 naar Nederland.

Hij verbouwde al enige jaren in Oregon USA Sinsemilla, die wonderlijke zaadloze marihuana waarvan de teelt eerst in Californië begonnen was en zich langzaam steeds noordelijker over de USA verbreidde. We konden ons niet voorstellen dat je ook in Nederland in de open lucht kon telen vandaar dat we eerst een kasje van plastic bouwden in de tuin van mijn huis aan de Van Ostade straat. Het was een kas van ruim twee meter hoog maar binnen korte tijd stonden de planten en waren we verplicht er een verhoging op te bouwen tot een hoogte van vier meter. In die tijd was het nog niet gebruikelijk om elkaar aan te geven en waren de mensen veel toleranter tegenover wietteelt. En de buren vonden het misschien nog wel interessant ook.

De eerste kas en de eerste Sinsemilla gebouwd met
Old Ed in de tuin van de Amsterdamse van Ostadestraat

Old Ed logeerde 5 jaar in mijn huis in de
Amsterdamse van Ostadestraat

De eerste kilo Nederlandse Sinsemilla

Dat eerste jaar oogsten we ruim een kilo uitstekende wiet die ik voor Dfl 14.000,- verkocht aan Henk van de Buldog. Henk was vooral praktisch en niet kinderachtig. We gooien het gewoon in de shop zei hij, laat de klanten maar beslissen!
Het was de eerste kilo Nederlandse Sinsemilla. De mogelijkheden waren ons duidelijk. Er was een zich voortdurend uitbreidend netwerk in Nederland van coffeeshops, alleen de bevoorrading was een probleem. De Hash en wiet kwam uit derde wereld landen en moest dus illegaal geïmporteerd worden. De import werd steeds moeilijker gemaakt en kwam daardoor steeds meer in handen van georganiseerde groeperingen.

Het Green Team

Samen met een vriend vormden Ed en ik het “Green Team” Onze droom was om in Nederland mensen aan te zetten tot het telen van Sinsemilla. Daarmee voorkwam je illegale import en grootschalige wetsovertreding. Onze droom was om van Nederland het Jamaica van Europa te maken. Terwijl we dikke vette Amerikaanse Sinsemilla joints rookte fantaseerden we over miljoenen mensen die naar Nederland zouden komen, in de Coffeeshops die wonderlijke wiet zouden roken en het  idee van de “Home Grown” mee naar hun eigen land zouden nemen. Nederland zou zo de exporteur worden van een vreedzame nieuwe mentaliteit.

Promotie

Om de Nederwietteelt te propageren werd de lowlands Seed company opgericht onder voorzitterschap van de bekende Kees Hoekert.
De Seed company verkocht zaad van Old Ed, biologische meststoffen en een gele poster waar met foto’s  voor het eerst in het Nederlands de zaadloze teeltmethode werd uitgelegd. De Seed company verkocht daarmee ook voor het eerst zaad op de Nederlandse markt speciaal bestemd voor de Sinsemila teelt.

Old Ed met gele poster

Kees Hoekert toont
het aan: Iedereen kan overal
zijn eigen gratis wiet verbouwen!

De Seed Co. produceerde en
verkocht zaad en “goedgekeurde” plantjes

Inval op TV
 
Om die eigenwijze Nederlanders aan de Sinsemilla te krijgen moesten we het in het begin gewoon weg geven. Een taak waar mijn vriend Peter van Schie en ik ons graag mee bezig hielden. We regelden een soort haringstalletje en gaven voorlichting over de Sinsemilla Guerilla op festivals zoals Pink Pop, het Poetrie festival en in Coffeeshops zoals toen in de Amsterdamse Coffeeshop Marylin Monroe. De eigenaar was wel erg enthousiast en had overal in de stad posters opgehangen, kom gratis wietproeven! Nou dat wilden de mensen wel eens proberen! We hadden foto’s en dia’s bij ons om uitleg te geven en natuurlijk een grote zak wiet.
Er kwam ook een TV ploeg van het VPRO programma jonge helden op af. Je zag gezellige beelden van tevreden mensen die gratis Nederwiet aan het proeven waren, toen de voordeur met veel kabaal openvloog.
De camera zwaaide naar de voordeur en een aantal agenten stormden het beeld in.Politie, dit is een inval!
De eerste gefilmde bust in een Coffeeshop was een feit. Alleen stond de camera nu nog aan de kant van de bezoekers in plaats van gedwee achter de agenten aan te hobbelen zoals tegenwoordig. “Wat is nu eigenlijk het probleem agent” vroegen de TV mensen. Tja, was het antwoord, dat er in de Coffeeshops illegaal hasj en wiet werd verkocht was al erg genoeg, maar ook nog eens wiet gratis weggegeven en de mensen leren hoe ze het zélf konden verbouwen dat mocht absoluut niet!
Busted

Langzaam groeide onze productie, werd de markt groter en nam de consumptie toe. In het 3e jaar in 1982, toen we bezig waren met het onderhoud aan ons nep groenten tuintje aan de voorzijde van de boerderij kwam er een rijkspolitieman op zijn dienst fietsje aan rijden. “Heren, ik weet niet wat jullie hier aan het doen zijn en begrijp me goed, ik wil het niet weten ook,  maar ik kwam wel even vertellen dat jullie dat dit jaar niet nog eens moeten proberen”. 
Waarna hij weer vertrok, ons verbijsterd achterlatend.
We hadden dat jaar 1000 vrouwelijke planten in kweekzakken in de achtertuin staan en wisten dat we opgerold waren. De eerste  “bust” in de Nederwietgeschiedenis had amper 15 minuten geduurd en was losjes uitgevoerd door een enkele politieman.Vooral onze Amerikaanse vrienden waren diep onder de indruk van de beschaafde Nederlandse aanpak , alle respect!
Illegaal wiet verbouwen

Als je mensen wilt overtuigen van het nut om in Nederland wiet te verbouwen dan kon dat alleen maar als je kon laten zien dat het product ook daadwerkelijk verkocht werd in de Coffeeshops. Wij moesten ons gelijk aantonen door er zelf voor te zorgen dat dat product er ook kwam, we moesten het zelf gaan produceren!
We bekeken honderden locaties op zoek naar een boerderijtje zónder buren.
Uiteindelijk werd een boerderijtje gevonden in Friesland met achter het huisje een door bomen omringde tuin. Het eerste jaar in Friesland oogsten we 10 kilo buitenwiet die verkocht werd aan voornamelijk Amsterdamse Coffeeshops zoals de Buldog, het Rusland het Ballonnetje en Prix Dámi. Het duurde bijna een jaar om dat te verkopen. Langzaam, heel langzaam  raakten de blowers gewend aan Nederwiet.
Sinsemilla Guerilla verspreid zich

Snel gingen we op zoek naar locaties in het hele land. Met de eigenaar maakten we een deal. Hij leverde de plek, wij zorgden voor de rest.
In twee maanden tijd hadden we een nieuw thuis voor onze 1000 planten gevonden.
Elke dag stapten we met een aantal man en Old Ed in de auto en reden naar een van de locaties. Daar werden de planten neergezet en leerde Old Ed ons in de praktijk de nobele kunst van het Sinsemilla telen. Wij noemden dit de Sinsemilla Guerilla, kleine kwekerijtjes,  opgaand in het landschap en onderhouden door goed opgeleide specialisten.
Wij verzorgden de planten, oogsten, droogden en maakten ze schoon. Daarna werd de oogst verkocht en kreeg de eigenaar van iedere locatie zijn deel.

Voor het goede doel

Het was onderdeel van de policy van het Green Team om ieder jaar  een deel van de planten te besteden aan een goed doel.

Robin was een alleenstaande moeder met 9 kinderen die woonde in een groot huis langs de Amstelveenseweg vlak bij de gemeentegrens met Amstelveen. De familie had voortdurend geldgebrek, daarom was gas en licht permanent afgesloten wat vooral in de winter een probleem was. Het Green team zorgde voor een forse wiet tuin naast het huis en leerde de kinderen en hun vele vriendjes dat je wiet niet hoefde te kopen, maar er zelf voor kon zorgen en zelfs aan verdienen.Uiteraard kwamen er agenten op af, maar Peter vertelde dat dit een jeugdproject was voor moeilijk opvoedbare jongeren en of de heren die soms wilden spreken? We hebben een soort alarm systeem en ze kunnen er binnen 15 minuten zijn? “Nou dat was niet nodig hoor” en “veel succes ermee”. Het hield de jeugd in ieder geval van de straat en ze leerden de handen uit de mouwen steken en dat was ook zo. Vijf jaar lang ging het goed. De kids spitten, zaaiden, mesten, oogsten dat het een leive lust was. In het seizoen dienden de planten dag en nacht bewaakt te worden en draaiden ze een continue dag en nacht bewakings rooster tegen wietdieven. Zo leerden ze te werken voor resultaat en hun lot in eigen hand te nemen.

 

Old Ed gaf aanwijzingen, Peter voerde ze uit en hield de boel de eerste jaren gaande bij Robin namens het Green Team.

Half verscholen onder de bomen, is nog juist het zelfgebouwde wietwachtershuisje zien. De mensen van het nabij gelegen VU ziekenhuis hadden jarenlang een mooi, wisselend en interessant uitzicht.

Het Green Team onderhield ieder jaar steeds meer planten

verspreid door heel Nederland.

Praten met de planten

Samen met Ed ging ik naar Findhorn (zie foto’s onder). In die tijd was Findhorn een bekend oord voor hippies en New age mensen. Eileen Caddy sprak met de geesten (Deva’s) der planten en gaf haar man Peter Caddy door hoe hij moest kweken in een plant onvriendelijke omgeving. Findhorn was een Caravan park waar enkele honderden mensen woonden, vlak aan zee in een zanderig, winderig duinlandschap waar toch de meest uitbundige plantengroei te zien was die je je maar kon voorstellen
Voor Ed en mij natuurlijk erg interessant, want met de planten praten, dat deden wij ook. Ed benaderde wietplanten als persoonlijkheden met hun eigen karakter en voorkeuren.
En als er een plant op aarde is die ingesteld was op communiceren met mensen dan was het wel de wietplant.
Dikke joint erbij en dan ging dat prima. De planten gaven aan als ze dorst hadden of behoefte aan voeding.
 
Stekken?

Ook gaven de planten aan dat je door de wind afgerukte takken gewoon weer in de grond kon steken.
Zo leerden we stekken!

Met Old Ed in Finhorn comune want daar praatte men ook met planten.

En toen was er Skunk

 

Het green Team onderhield nu door het hele land tuintjes met planten
In 1984 had het Green team een omzet bereikt van enkele honderden kilo’s per jaar en was het tijd voor uitbreiding. We stuurden een ticket naar twee veelbelovende Amerikanen, Ed Rosenthal de bekende schrijver van de aloude wietbijbel en een man genaamd Sam de Skunkman. Deze Sam beloofde zulke enorme oogsten en voordelen met de door hem ontwikkelde nieuwe soort Skunk dat we hem de miracle man noemden. Dat jaar verbouwden we voor het eerst Skunk in een kas zoals op de foto onder.
Toen ik die Skunk moest verkopen werd de wiet letterlijk uit onze handen getrokken. Consumenten waren wild enthousiast over de mooie rode toppen en sloten Nederwiet in hun hart. Sam had helemaal gelijk! Zijn soort maakte binnen teelt in de kas en onder kunstlicht mogelijk. Het wiel dat we met zo veel moeite aan het draaien hadden gekregen begon nu met ontzagwekkende snelheid rond te draaien. Alles was ineens mogelijk.
Er kwamen allerlei figuren opduiken die ook aan het Green team wilden deelnemen en daarbij niet schroomden hun ellebogen te gebruiken. Er werd gesproken over een netwerk van grote kassen en het geld werd steeds belangrijker.
 
Foto: Old Ed bekijkt de eerste Skunk planten

​Positronics

Ik wist dat de pionierstijd voorbij was en trok me samen met Old Ed terug uit het Green team. Dat jaar in 1985 begon ik vanuit mijn huis aan de van Ostadestraat Positronics de eerste growshop in Europa. Positronics maakte lampen, produceerde en verkocht biologische meststoffen,  zaad en stekken. Old Ed vertrok naar de States en kwam in de jaren daarna nog enkele keren terug, maar de romantische tijden van weleer waren voorbij. Ik probeerde uit alle macht de opmars van de money growers te vertragen door alsmaar meer toegewijde hobbie kwekers op de wereld te zetten.

Uit heel Europa kwamen mensen naar Amsterdam en naar Positronics om de sfeer te proeven en te leren je eigen wiet te telen. Wij leerden ze hoe je je leven kon verrijken met wiet in plaats van te proberen rijk te worden van de wietteelt!
Positronics had een “showgrow”. De idee daarachter was dat
één keer zien beter werkt als 10 dikke boeken.

Succes wekt jaloezie op.

Ook Old Ed kwam een aantal keren terug en genoot van het contact met al die mensen, maar de commercie nam geleidelijk de overhand en daarmee ook de afgunst van de buitenwereld. Er kwamen steeds meer “money growers.
Het was die afgunst en het geschrijf in de media over geld die huidige repressie tot gevolg had.
Positronics had een restaurant, de Sinsemilla Salon.
Opzet was een ontmoetingsplaats voor growers en blowers
Hier hebben velen Old Ed nog mogen ontmoeten.
Soma, Wernard, Old Ed en Ed Rosenthal de bekende schrijver van
“How to Grow” boeken in de tuin van Positronics.

Nol van Schaik organiseert een feestje

In 2002 organiseerde Nol van Schaik een groot feest om het dertig jarig bestaan van de coffeeshops te vieren en Old Ed en mij als
eigenaar van de eerste Coffeeshop in amsterdam te eren. De oude man genoot van de aandacht maar wist net als ik eigenlijk niet wat hij met al die eer aanmoest. Zelfs het 8 uur journaal maakte indertijd melding van de aankomst van Old Ed in Nederland!
Old Ed neemt een hijs.
A joint a day, keeps the Doctor away.
Yolanda, Marushka, Old Ed, Wernard en Nol van Schaik.

De rest is geschiedenis.

Momenteel is Nederland aan het afzakken naar een dwangmaatschappij.
De repressie en onderdrukking van de Cannabis wereld is daarvan een uiting en tegelijk een graadmeter. Nederwiet is nu Eurowiet geworden. Europa is overspoeld door een Cannabis lawine. In de meeste Eurolanden is wiet roken een gewone zaak geworden onder jongeren en mensen die creativiteit en geestelijke vrijheid hoog in het vaandel hebben staan.Landen als Spanje en Zwitserland zijn inmiddels toleranter en cannabisvriendelijker geworden als Nederland.
Ooit zal het verbod op Cannabis zijn opgeheven, we leven dus in een overgangsperiode die eindigd met een of andere vorm van legalisatie. Kleinschalige teelt voor eigen gebruik kan er voor zorgen dat we langzaam en geleidelijk naar die nieuwe vorm van geestelijke vrijheid toegroeien. Het verbod op het dansen van de “ongepast vrijmoedige” wals is immers ook opgeheven?
Kun je je voorstellen dat die ooit verboden was?
In 2002 werd Old Ed in Haarlem nog even in het zonnetje gezet tijdens een manifestatie georganiseerd door Nol van Schaik.
Samen met Old Ed in Madame Tusseauds

Cannabis, symbool voor geestelijke vrijheid.

Als rechtgeaarde vrijheidslievende Amerikaan van de oude stempel was Old Ed van mening dat de staat zich niet diende te bemoeien met de privé zaken van de burger en vond daarom dat de wetgeving tegen Cannabis op alle mogelijke manieren overtreden verdiende te worden.
Dat doen we dan maar van harte!

Old Ed Holloway

july 9th 1916- July 7th 2007